QUÈ FEM?

Som una associació de nova creació, però tenim un pla d'acció clar per als pròxims anys per tal de complementar l'oferta cultural de Vilafranca del Penedès.

A continuació detallem alguns dels aspectes més destacats, però pots completar el nostre projecte sencer clicant al botó que et deixem a continuació:

Els nostres objectius són els següents:

  • Enriquir l'oferta cultural: Introduir nous esdeveniments i activitats culturals que complementin els ja existents, mitjançant una comunicació àgil i afable amb el consistori i el Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

  • Fomentar la participació ciutadana: Implicar activament la comunitat local en les activitats culturals, així com els barris de la vila i fer xarxa amb la resta d'entitats i associacions.

  • Promoure la inclusió social: Assegurar que les activitats siguin accessibles i inclusives per a tots els segments de la població, sense discriminació per cap condició.

  • Contribuir al desenvolupament econòmic i turístic: Atraure nous visitants, crear un nou perfil turístic i generar activitat econòmica a la vila.

  • Potenciar l'educació cultural: Fomentar la formació i sensibilització cultural entre els ciutadans mitjançant projectes i iniciatives pedagògiques.

  • Xarxa d'entitats: Ser un nexe entre les diferents entitats i associacions de la vila per complementar els seus actes, sovint, autogestionats.

Algunes de les propostes que tenim previstes per als pròxims anys són les següents

5.1 Propostes a curt termini (2024-2025)

Durant el primer any d'implantació, el focus es trobarà en establir les bases per a les activitats culturals inicials i en consolidar l'entitat com a referència cultural local.

  • Sant Jordi: instal·lació d'una parada com a entitat al mercat de llibres i roses.
  • Fires de Maig: instal·lació d'un estand com a entitat.
  • Festes de Barri: ser un nexe per impulsar nous actes en les festes dels barris i complementar l'oferta cultural existent en aquestes dates, així com oferir un suport des del vessant jove a les diverses associacions de veïns.
  • Festa Major - Plafons decoratius amb motius festamajorencs

    • Col·locació d'onze plafons de fusta ubicats a la plaça de la Constitució durant els dies de Festa Major per potenciar la decoració de la vila durant l'època més especial de l'any

    • Cada plafó tindria un dibuix d'un ball o element de la Festa Major al davant i un altre al darrere, completant així la totalitat d'elements del seguici.

    • Les il·lustracions anirien a càrrec del Col·lectiu Gargot i l'Escola d'Art Arsenal, amb qui ja s'ha contactat i es compta amb la bona predisposició de les dues entitats per a la realització del projecte.

    • Al capdamunt de cada plafó hi hauria una decoració amb motius penedesencs i cada peça aniria recoberta d'una tira de llum de color tipus LED per a la millor visualització dels elements ornamentals i els dibuixos durant les nits.

    • Els ornaments decorarien la plaça de la Constitució entre els dies 22 d'agost i 2 de setembre.

  • Festa Major: Cercavila Bestial i Gegant: Passacarrers obert a tothom qui tingui elements festius fets a casa per tal que infants i joves puguin participar en la Festa Major. L'acte es desenvoluparia els dies previs o bé el 2 de setembre.

  • Diada Nacional de Catalunya: ofrena floral al Monument a Lluís Companys.

  • Festa de l'home dels Nassos: sortida d'un capgròs representatiu de l'Home dels Nassos, figura tradicional i emblemàtica de casa nostra cada dia 31 de desembre, acompanyada de música tradicional i un repartiment de caramels per als més petits. La iniciativa podria venir acompanyada d'un procés de divulgació a les escoles sobre l'Home dels Nassos i la mitologia popular catalana de Joan Amades i altres folkloristes.


5.2 Propostes a mitjà termini (2026-2029)

  • Festa de la Vella Quaresma: acte educatiu consistent a tallar setmanalment una cama a una figura simbòlica de la Vella Quaresma, personatge de l'imaginari cultural català. L'acte seria obert a les escoles i l'al·legoria a la Vella Quaresma seria penjada en algun lloc cèntric de la vila des dels darrers dies de Carnaval i fins al Diumenge de Resurrecció.

  • Carnaval: elaboració d'uns gegants manotes per tal de generar un nou acte de Carnaval i, així, complementar l'oferta existent fins al moment. La imatgeria que es pogués crear podria ser portada pel conjunt de la ciutadania, generant noves oportunitats d'apropar-se a la cultura folklòrica més enllà de la Festa Major.

  • Fira Medieval: realització, pels carrers més cèntrics de la vila, d'una fira d'artesania ambientada en els orígens medievals de la ciutat. Es podria complementar tot plegat amb visites guiades, obres teatrals, entre d'altres.

  • Festa de Corpus: elaboració i recuperació de les tradicionals catifes de corpus per arreu del municipi. Es podria fomentar la presència de les entitats i la realització d'actes com 'L'Ou com balla', exposicions del Seguici Festiu històric de la ciutat, entre d'altres. En aquesta ocasió, es recuperaria la festa d'on estan referenciats molts dels elements presents en la Festa Major actual, com el drac, l'àliga o els gegants.

  • Diada Nacional de Catalunya: hissada de la Senyera al campanar de la Basílica de Santa Maria, com a símbol nacional identificatiu del territori.

  • Festes de Sant Raimon: organització al complet de les Festes de Sant Raimon, oferint un gir important a la celebració respecte al que s'ofereix actualment, generant més actes de cultura popular i obrint la celebració a moltes més entitats i a tots els públics. També es generaria una estructura fixa per dur a terme les festes, centrant-les en un únic cap de setmana o, si més no, reduint el nombre de dies en què se celebren actualment. Es podria treballar per realitzar un correfoc o unes matinades, recuperar el tradicional pregó, etc. En aquest sentit, l'organització de les festes passaria a ser oberta a la ciutadania, ja que tothom podria aportar idees per a ser tractades i treballades. Per a acomplir amb l'organització d'aquest acte, es requeriria disposar d'una bona base de socis/sòcies, voluntaris/es, col·laboració d'altres entitats, etc.

5.3 Propostes a llarg termini (2030-2034)

Nit de les entitats culturals: gala de premis per reconèixer la tasca de les entitats i associacions culturals a Vilafranca. També es podria reconèixer la tasca cultural de persones que hagin col·laborat de manera important amb la cultura vilafranquina en algun aspecte.

Carrer de l'Escorxador, 21 - 08720, Vilafranca del Penedès
Tots els drets reservats, 2024
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar